PERAK, 20 Januari 2018 –  Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) merangkul hadiah utama iaitu Anugerah Gong Kencana dalam Malam Anugerah Seni 2017 anjuran Majlis Kebudayaan Universiti-universiti Malaysia (MAKUM) yang berlangsung pada Sabtu lalu. Majlis anugerah gilang-gemilang ini diadakan di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Tanjung Malim, Perak.

Anugerah Gong Kencana yang menjadi idaman semua Universiti Awam ini diberikan kepada Universiti yang cemerlang dan terbaik dalam penganjuran aktiviti kebudayaan berasaskan kecemerlangan pencapaian dan program seni budaya. Anugerah ini telah diterima oleh Pengarah Pusat Kebudayaan USIM, Encik Ismail Ahmed.

“Pusat Kebudayaan dan USIM amat berbangga dan gembira dengan kejayaan menerima anugerah utama ini. Kita secara kreatif dan inovatif telah menampilkan program yang berimpak tinggi seperti USIM Street Dakwah, Konsert Munajat Untuk Rohingya, Teater Perang Uhud dan beberapa lagi program yang mempunyai nilai kesedaran dan menyumbang kepada komuniti masyarakat”.

“Pusat Kebudayaan menerapkan Seni Berbudaya dalam setiap penganjuran program dan pelajar adalah penggerak kepada elemen-elemen yang kita ingin bangunkan. Malahan kita dari semasa ke semasa membina jaringan dengan rakan-rakan strategik khususnya dengan penggiat seni tanah air supaya pengisian kebudayaan yang kita bawa berjalan selari dengan kehendak pasaran dan keperluan USIM” ujar Ismail Ahmed.

Naib Canselor USIM, Profesor Dato’ Dr. Musa Ahmad dalam reaksinya mengucapkan tahniah kepada Pusat Kebudayaan untuk pencapaian ini. “Syukur Alhamdulillah, walaupun kita belum menawarkan program akademik dalam bidang seni dan kebudayaan, namun USIM mendominasi universiti tersohor tempatan dalam Anugerah Seni MAKUM dengan memenangi anugerah utamanya. Ia malahan satu pengiktirafan kepada usaha USIM yang menjadi peneraju dalam ‘Seni Berbudaya’ dan mempunyai panel penasihat tersendiri untuk memastikan persembahan kebudayaan yang dibawa oleh kita adalah patuh syariah”.

Pada majlis tersebut juga, USIM turut cemerlang apabila logo rasmi MAKUM hasil ciptaan siswanya, Muhammad Alif Omar Jalil dipilih sebagai Johan Cipta Logo MAKUM dan menerima hadiah wang tunai RM 1000.0