Artikel

TARIAN (FANSURI)

Kumpulan fansuri ditubuhkan pada tahun 2008 di bawah pengelolaan Cikgu Aajaz. kumpulan ini ditubuhkan adalah untuk mengajar seni tarian tradisional yang mengikut garis panduan islam kepada masyarakat. Kumpulan ini ditubuhkan untukmemberi peluang kepada mahasiswa dan mahasiswi untuk mengenali tradisi melayu.

Selain itu, fungsi kumpulan ini adalah mengajar para mahasiswa dan mahasiswi mengenai seni tari tradisional orang melayu dan dapat menarik minat mahasiswa dalam bidang tarian tradisional melayu. Seperti yang kita tahu, tarian melayu adalah satu seni yang telah sekian lama dipraktikkan dalam budaya orang melayu.

Kumpulan seni ini mengajar para pelajar mengenai tarian-tarian tradisional melayu seperti tarian zapin, tarian joget, tarian minang dan lain-lain. Sehubungan dengan itu, para pelajar dapat menjiwai tarian melayu tradisional dan dapat mencungkil bakat baru dalam kalangan pelajar-pelajar USIM.

 

 

 

PUSAT KEBUDAYAAN
Universiti Sains Islam Malaysia, Bandar Baru Nilai, 71800, Nilai, Negeri Sembilan, MALAYSIA
Tel:
+606 -798 6106 / 6107 , Faks: +606 -798 6109, Emel: Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.