Artikel

CAK LEMPONG (TINGKAH IRAMA)

Kumpulan seni cak lempong terdiri daripada empat orang pemain. Pemain terdiri daripada pelajar dari pelbagai fakulti dan tidak hanya tertumpu kepada pemain perempuan sahaja. Antara objektif penubuhan kumpulan seni adalah untuk melahirkan pelajar yang berjiwa seni di kalangan pelajar USIM. Seterusnya dapat meneruskan legasi tingkah irama seiring dengan arus pemodenan zaman kini.

                Selain itu, fungsi kumpulan seni adalah bagi memenuhi permintaan persembahan untuk acara keramaian seperti majlis konvokesyen dan program-program anjuran universiti. Kumpulan ini juga berfungsi untuk terus membudayakan warisan melayu tradisional agar tidak ketinggalan zaman dan dikenali anak-anak muda zaman kini.

Secara keseluruhannya, kumpulan ini adalah untuk menarik minat pelajar USIM mengenai warisan melayu tradisional dan menggilap bakat-bakat baru pelajar USIM.

 

 

 

PUSAT KEBUDAYAAN
Universiti Sains Islam Malaysia, Bandar Baru Nilai, 71800, Nilai, Negeri Sembilan, MALAYSIA
Tel:
+606 -798 6106 / 6107 , Faks: +606 -798 6109, Emel: Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.