KHUPAS

Khupas merupakan Kumpulan Penyair Nasional dan kumpulan ini baru ditubuhkan secara rasmi pada 9 Oktober 2016 di kediaman Sasterawan Negara ke -6, YBhg. Profesor Emeritus Dr. Muhammad Haji Salleh dan ia juga merupakan program pertama Khupas yang dinamakan  Program Sembang Pohon Keranji.

Khupas memfokuskan kepada program khidmat komuniti (CE) untuk membantu golongan- golongan yang kurang upaya seperti pesakit kanser, autism, disleksia, warga emas dan lain-lain komuniti.

Khupas berhasrat menumpukan kepada usaha membantu komuniti melalui gabungan (sastera dan budaya) dan menjadi Peneraju Sasdaya Komuniti dalam jangka masa 10 tahun. Kumpulan puisi ini yang terdiri daripada penyair- penyair tanah air dan pelajar universiti yang mencintai sastera dan budaya yang ditadbir urus di bawah Pusat Kebudayaan USIM.