PERKUSI

Perkusirama merupakan sebuah kumpulan seni di dalam kelab Urusetia Kesenian Pelajar di bawah bimbingan Pusat Kebudayaan USIM. Ditubuhkan pada tahun 2008. Ahli-ahlinya terdiri daripada mahasiswa USIM dan dilatih oleh jurulatih yang paling awal, Encik Syahrizan Sahamat dari Aswara. Kemudian diganti oleh Encik Muhammad Syamil bin Misnan.

Objektif kumpulan seni ini adalah untuk mencari bakat-bakat baru dalam instrumen muzik perkusi dan mempelajari cara memainkan alat perkusi dengan betul. Selain itu, dapat mengetahui instrument muzik perkusi moden dan tradisional.

Kumpulan seni ini berfungsi untuk membuat persembahan bagi sesuatu program yang dijalankan. Di samping itu, ia juga membantu kumpulan-kumpulan seni yang lain membuat persembahan serta membantu dalam pengurusan.